Dieta Vita

Równowaga kwasowo – zasadowa kluczem do zdrowia i witalności

Organizm funkcjonuje prawidłowo, gdy jest zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Stres, nałogi, leki, brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta i spożywanie przetworzonych posiłków i to najczęściej w pośpiechu może skutkować zaburzeniem homeostazy organizmu.
.

Najczęstsze skutki współczesnego modelu odżywiania:

▪ zakwaszenie organizmu

▪ zaburzenia równowagi jelitowej

▪ nietolerancje pokarmowe

▪ nadwaga i otyłość

▪ zaburzenia układu odpornościowego
.

Czy złe samopoczucie, stan ciągłego zmęczenia, rozdrażnienia są nieodłącznymi towarzyszami Twojego życia?

.

Taki stan oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu, czyli jeden z jego najważniejszych mechanizmów regulacyjnych. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do zaburzeń w naszym organizmie, które nieleczone lub leczone jedynie objawowo przeradzają się w schorzenia przewlekłe.

.

Utrzymanie równowagi jelitowej i zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest kluczowe w procesie zdrowego odżywiania.

.

Współczesna przetworzona żywność jest uboga w wartości odżywcze, z drugiej strony wzbogacana jest całą gamą szkodliwych dodatków: konserwantów, barwników, spulchniaczy i polepszaczy smaku. Spożywamy mięso naszpikowane antybiotykami, hormonami i sterydami, pijemy zanieczyszczoną wodę i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem.

W organizmie gromadzą się toksyny, które zaburzają pracę enzymów, zakwaszają organizm i sprzyjają wzrostowi patogennych mikroorganizmów, grzybów i pasożytów. Dodatkowo niewłaściwa dieta, a zwłaszcza nadmiar cukrów i białek zwierzęcych powoduje zakwaszanie i niedotlenienie organizmu. Zostają zaburzone procesy trawienia i wchłaniania, co w konsekwencji powadzi do niedożywienia oraz osłabienia funkcji różnych tkanek i narządów.
.

Żywność kwasotwórcza

.

Jeżeli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą: mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Powoduje to zakwaszenie krwi, co z kolei sprzyja rozwojowi chorób. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu, zwłaszcza w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu (acidosa, kwasica, zaburzenie homeostazy) sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Nadmiar substancji kwasotwórczych powoduje starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle, opuchlizny – organizm zatrzymuje nadmiar płynów w celu zmniejszenia stężenia kwasów oraz by zapobiec uszkodzeniom organizmu.

Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym – zasadowym środowisku giną.

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
.

Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu:

.

  • ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego;
  • dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm;
  • wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą;
  • nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca;
  • osłabienie układu odpornościowego;
  • opuchlizny – zatrzymanie płynów w organizmie, by zmniejszyć stężenie nadmiaru kwasów, rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom.
    .

Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze, czyli obniżające pH krwi oraz alkalizujące (podwyższające pH – odkwaszające).

.

Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi):

mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.

Produkty średnio-kwasotwórcze:

ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.

Produkty słabo-kwasotwórcze:

twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.

Produkty neutralne:

masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.

Produkty słabo-zasadotwórcze:

zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.

Produkty średnio-zasadotwórcze:

warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.

Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi):

warzywa – burak czerwony, bakłażan, cukinia, szpinak, brokuły, czarna rzodkiew, kapusta kiszona oraz soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.

Uwaga! Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.
.

Jakie jest rozwiązanie?

.

Według wskazań dietetyków powinniśmy jeść ok. 80% produktów zasadotwórczych i 20% produktów kwasotwórczych. Okazuje się, że niestety jemy odwrotnie 20% produktów zasadotwórczych i 80% produktów kwasotwórczych. Efektem jest obniżenie poziomu pH, czyli zakwaszenie organizmu, co sprzyja dolegliwościom, a nawet prowadzi do wielu chorób.

Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych. Odkwaszenie organizmu oznacza poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem “ubocznym” jest utrata wagi, a więc lepszy wygląd, ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.
.

W naszej klinice podczas pierwszej wizyty nasi specjaliści przeprowadzą indywidualne konsultacje dietetyczne (konsultacje w cenie badania) i zalecenia suplementacji dotyczące:

▪ diety odkwaszającej

▪ diety oczyszczającej

▪ diety eliminacyjnej

▪ przywrócenia równowagi jelitowej

▪ diety przeciwgrzybiczej
.

Dodatkowo przeprowadzamy badanie BETA (metoda prof. Vincenta), które określa środowisko kwaśno-zasadowe pH i ilość wolnych rodników w organizmie.

Skontaktuj się z nami

Nasze kliniki