Równowaga kwasowo – zasadowa kluczem do zdrowia i witalności
Organizm funkcjonuje prawidłowo, gdy jest zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Stres, nałogi, leki, brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta i spożywanie przetworzonych posiłków i to najczęściej w pośpiechu może skutkować zaburzeniem homeostazy organizmu.
.
Najczęstsze skutki współczesnego modelu odżywiania:
▪ zakwaszenie organizmu
▪ zaburzenia równowagi jelitowej
▪ nietolerancje pokarmowe
▪ nadwaga i otyłość
▪ zaburzenia układu odpornościowego
.
Czy złe samopoczucie, stan ciągłego zmęczenia, rozdrażnienia są nieodłącznymi towarzyszami Twojego życia?
.
Taki stan oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu, czyli jeden z jego najważniejszych mechanizmów regulacyjnych. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do zaburzeń w naszym organizmie, które nieleczone lub leczone jedynie objawowo przeradzają się w schorzenia przewlekłe.
.
Utrzymanie równowagi jelitowej i zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest kluczowe w procesie zdrowego odżywiania.
.
Współczesna przetworzona żywność jest uboga w wartości odżywcze, z drugiej strony wzbogacana jest całą gamą szkodliwych dodatków: konserwantów, barwników, spulchniaczy i polepszaczy smaku. Spożywamy mięso naszpikowane antybiotykami, hormonami i sterydami, pijemy zanieczyszczoną wodę i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem.
W organizmie gromadzą się toksyny, które zaburzają pracę enzymów, zakwaszają organizm i sprzyjają wzrostowi patogennych mikroorganizmów, grzybów i pasożytów. Dodatkowo niewłaściwa dieta, a zwłaszcza nadmiar cukrów i białek zwierzęcych powoduje zakwaszanie i niedotlenienie organizmu. Zostają zaburzone procesy trawienia i wchłaniania, co w konsekwencji powadzi do niedożywienia oraz osłabienia funkcji różnych tkanek i narządów.
.
Żywność kwasotwórcza
.
Jeżeli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą: mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Powoduje to zakwaszenie krwi, co z kolei sprzyja rozwojowi chorób. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu, zwłaszcza w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.
Długotrwałe zakwaszenie organizmu (acidosa, kwasica, zaburzenie homeostazy) sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Nadmiar substancji kwasotwórczych powoduje starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle, opuchlizny – organizm zatrzymuje nadmiar płynów w celu zmniejszenia stężenia kwasów oraz by zapobiec uszkodzeniom organizmu.
Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym – zasadowym środowisku giną.
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
.
Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu:
.
- ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego;
- dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm;
- wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą;
- nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca;
- osłabienie układu odpornościowego;
- opuchlizny – zatrzymanie płynów w organizmie, by zmniejszyć stężenie nadmiaru kwasów, rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom.
.
Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze, czyli obniżające pH krwi oraz alkalizujące (podwyższające pH – odkwaszające).
.
Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi):
mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.
Produkty średnio-kwasotwórcze:
ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.
Produkty słabo-kwasotwórcze:
twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.
Produkty neutralne:
masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.
Produkty słabo-zasadotwórcze:
zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.
Produkty średnio-zasadotwórcze:
warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.
Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi):
warzywa – burak czerwony, bakłażan, cukinia, szpinak, brokuły, czarna rzodkiew, kapusta kiszona oraz soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.
Uwaga! Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.
.
Jakie jest rozwiązanie?
.
Według wskazań dietetyków powinniśmy jeść ok. 80% produktów zasadotwórczych i 20% produktów kwasotwórczych. Okazuje się, że niestety jemy odwrotnie 20% produktów zasadotwórczych i 80% produktów kwasotwórczych. Efektem jest obniżenie poziomu pH, czyli zakwaszenie organizmu, co sprzyja dolegliwościom, a nawet prowadzi do wielu chorób.
Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych. Odkwaszenie organizmu oznacza poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem „ubocznym” jest utrata wagi, a więc lepszy wygląd, ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.
.
W naszej klinice podczas pierwszej wizyty nasi specjaliści przeprowadzą indywidualne konsultacje dietetyczne (konsultacje w cenie badania) i zalecenia suplementacji dotyczące:
▪ diety odkwaszającej
▪ diety oczyszczającej
▪ diety eliminacyjnej
▪ przywrócenia równowagi jelitowej
▪ diety przeciwgrzybiczej
.